UKK / PILKE
MAIJU-älypotkupuvulla tehtävä mittaus
Miten potkupuvun kanssa käytännössä toimitaan -toimitetaanko se kotiin vai pitääkö se noutaa?
Jos lapsi on käymässä BABA-keskuksessa, puku annetaan mukaan ja lapsi lähtee kotiin potkupuku päällä. Mittausta jatketaan saman päivän iltaan asti.
Jos kyseessä on pelkkä potkupukumittaus ilman käyntiä BABA-keskuksessa, toimitamme puvun kotiin lähettipalvelun kautta. Tällöin mittaus on jo käynnistetty valmiiksi, ja puvun saavuttua kotiin, se vain puetaan lapsen päälle yleensä saman päivän iltaan asti jatkuvaa mittausta varten. Puku noudetaan kotoa seuraavana arkipäivänä.
Millä ikävälillä potkupukumittauksia tehdään?
Mittauksia toteutetaan 6-8 viikon välein alkaen noin 5 kk:n iästä aina 18 kk:n ikään asti.
PILKE-hankkeessa on 3-4 käyntiä BABA-keskuksessa, mutta muuten älyvaatteet toimitetaan suoraan kotiin ja takaisin lähettipalvelun kautta.
NAPPA-unipöksyillä tehtävä mittaus
Mitä vanhempien tarvitsee tehdä unipöksymittauksen aikana?
NAPPA-mittauksia varten annamme kotiin mukaan (tai toimitamme lähettipalvelulla) vaipan päälle puettavat unen rytmejä mittaavat pöksyt. Ne puetaan lapsen vaipan päälle yön ajaksi. Aamulla täytetään yhden sivun mittainen unipäiväkirjakysely kuluneesta yöstä. Tyypillisesti mittaus tehdään kolmena peräkkäisenä yönä. Vanhempien ei tarvitse huolehtia mittauksen aloituksesta tai lopetuksesta. Unipöksyjen mukana on vain niihin kiinnitetty sensori (ei puhelinta, kuten potkupukumittauksissa). Pöksyt voidaan palauttaa sovitusti lähettipalvelun kautta tai kirjekuoressa.
Missä iässä unipöksymittaukset toteutetaan?
Unipöksymittaukset toteutetaan tyypillisimmin 6-8 kk:n ja 10-12 kk:n iässä. PILKE-tutkimuksessa unipöksymittaukset toteutetaan 7 kk- ja 12 kk-käyntien yhteydessä (käyntiä seuraavat kolme yötä).
Saammeko tietoa lapsemme mittaustuloksista?
Jokaisen älyvaatemittauskerran (MAIJU-potkupuku tai NAPPA-unipöksyt) jälkeen lähetämme kotiin graafisen raportin toteutuneesta mittauksesta. Siinä kerrotaan yhteenveto mittauskerran yleisistä tuloksista. On tärkeää huomata, että älyvaatteet ovat vasta tutkimus- ja kehitysvaiheessa, joten niistä ei voida tulostaa diagnostista tai muuta suoraan lapsen hoitoon vaikuttavaa tulosta. Näistä raporteista ei myöskään tulisi tehdä suoria päätelmiä lapsen muusta terveydestä. Jokaisen lapsen toiminta vaihtelee paljonkin päivästä toiseen. Siksi tutkimushankkeessamme lapsen mittaustietoja yhdistetään useiden mittauspisteiden välillä.
Linkki älyvaatteet -sivulle.
Miten varaan tutkimusajan?
Ensikäynti, 7 kk:n ja 12 kk:n käynnit varataan joko sähköisesti tai puhelimitse henkilökuntamme toimesta.
Potkupukumittaukset, jotka toteutetaan kotona, voi varata sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta.
Silmänliiketutkimus
Mitä silmänliiketutimuksen aikana tapahtuu ja tarvitseeko sitä varten valmistautua?
Silmänliiketutkimuksen aikana lapsi istuu vanhemman sylissä. Tietokoneen näyttöruudulta näytetään animoituja videopätkiä, geometrisiä kuvioita ja kasvokuvia. Taustalla kuuluu ääniä ja musiikkia. Tutkimus kestää n. 15 min. Tutkimusta varten lapsen tulee olla virkeä, muuten ei ole tarvetta erityisesti valmistautua.
Linkki silmänliiketutkimuksesta kertovaan videoon.
Milloin silmänliiketutkimus tehdään?
Silmänliiketutkimus toteutetaan 7 kk- ja 12 kk-käynneillä.
Kenelle PILKE-kehitysseurantakäynti 2 v -iässä tehdään?
2 v -käynti toteutetaan Uuden Lastensairaalan kehitysseurannasta tuleville lapsille sekä satunnaisotannalla osalle verrokkilapsista.
Voiko käynteihin liittyviin matkakuluihin ja parkkimaksuihin hakea korvausta?
Matkoista maksetaan korvaukset kuitteja vastaan toteutuneiden kustannusten mukaan. Annamme käynnin yhteydessä lomakkeen täytettäväksi matkakorvaushakemusta varten. Myös käyntiin liittyvät parkkimaksut korvataan (myös Uuden Lastensairaalan parkkihallin maksu). Kilometrikorvaukset maksetaan HUS-käytännön mukaisesti.