Miksi tutkia aivotoimintaa?
Vauvan aivotoiminta ohjaa aivojen itsensä varhaista kehittymistä. Siksi poikkeamat aivotoiminnassa varhaisella iällä voivat johtaa jopa elinikäisiin seurauksiin, kuten heikentyneeseen menestykseen koulussa, työssä ja muilla elämän osa-alueilla. Alkaen raskauden puolivälistä ja päättyen muutamaa viikkoa ennen täysiaikaista syntymää, vauvan aivoissa voidaan nähdä ainutlaatuista aktiviteettia, jota tavataan vain tällä aikavälillä. Tämä erityislaatuinen aivoaktivaatio on välttämätöntä aivosolujen (neuronien) sekä solujen välisten yhteyksien selviämiselle toimintakykyisinä. Varhainen aivotoiminta on herkkää häiriintymiselle, ja jo lievähköt häiriöt voivat vaikuttaa lapsen myöhempään neurologiseen kehitykseen.
Tutkimme vauvan aivojen kehittymistä normaalin kehityksen ja sairauksien aikana. Siten opimme, miten sairaustilat vaikuttavat lapsen aivoihin ja miten uusilla hoidoilla voisi edesauttaa lapsen aivojen kehittymistä. Tavoitteemme on havaita epätyypillinen kehitys mahdollisimman varhaisessa iässä, jotta asiaan voidaan puuttua ajoissa ja tarjota korjaavaa hoitoa.
Onko aivotutkimus turvallista lapselle?
Kaikki BABAn tutkimusmenetelmät ovat täysin turvallisia. Useimmiten mittaamme aivosähkökäyrää (EEG) lapsen unen aikana. Siksi tutkimustilanne suunnitellaan niin, että lapsella on mukava ja rauhallinen olo nukkua. Osa tutkimuksista tehdään lapsen ollessa hereillä, jolloin lapsi on vuorovaikutuksessa tutkijan tai vanhemman kanssa tai esimerkiksi katsoo tietokoneen ruudulla esitettyjä kuvia.
Linkki älyvaatteet-sivulle.
Linkki silmänliiketutkimuksesta kertovaan videoon.
Miten lapseni voi osallistua?
Jätä meille yhteystietosi etusivulta löytyvän lomakkeen avulla, otamme sinuun yhteyttä heti kun voimme. Suurin osa tutkimuksista alkaa ennen syntymää tai heti sen jälkeen, mutta meitä kiinnostaa myös vanhempien lasten tutkiminen. Etsitään yhdessä lapsellesi sopiva tutkimus, joka vastaa mielenkiinnon kohteitasi ja aikatauluasi parhaiten.
Onko osallistumisesta hyötyä lapselleni?
Tutkimuksemme on suunniteltu tieteellisen tiedon keräämistä varten, eivätkä BABAn tutkimukset ole varsinaisesti osa lapsen mahdollisesti tarvitsemaa sairaanhoitoa. BABAssa tehtäviin tutkimuksiin osallistuminen ei myöskään lähtökohtaisesti vaikuta lapsen saamaan muuhun hoitoon. Lapsille tehtävistä yksilötutkimuksista vastaavat aina varhaiskehitykseen erikoistuneet lääketieteen ammattilaiset, joten lapsella on mahdollisuus saada erityistä huomiota ja arviointia. Jos näemme syytä jatkohoitoon tai -tutkimuksiin, kerromme siitä aina sinulle ja/tai lapsen hoitavalle lääkärille.
Maksaako osallistuminen? Maksetaanko minulle osallistumisesta?
Kaikkiin tutkimuksiin osallistuminen on täysin ilmaista. Valitettavasti emme voi tarjota rahallista palkkiota osallistujille, mutta korvaamme kaikki matkakulut kotoanne BABAan.