FYSIOLOGISET MENETELMÄT
Aivosähkökäyrämittaus
Aivosähkökäyrämittaus (electroencephalography, EEG) on keskeinen BABAssa käytössä oleva tutkimusmenetelmä. EEG mittaa aivojen pintaosien, kuten aivokuoren, sähköistä toimintaa pään pinnalle asetettavien elektrodien avulla. EEG-mittausta voidaan käyttää myös herätevastemittauksiin, jolloin tutkitaan aivojen tapaa käsitellä aisti-informaatiota, kuten näkö- tai kosketusinformaatiota. Multimodaalinen rekisteröinti tarkoittaa sitä, että samassa tutkimuksessa käytetään erilaisia aistiärsykkeitä. BABAssa käytettävät ärsykkeet ovat ensisijaisesti visuaalisia tai somatosensorisia.
Vauvojen EEG-tutkimusten erilaisiin toteutustapoihin voi tutustua NEMO-multimediapaketin kautta. Se on BABAssa tehty ja kansainvälisesti laajin maksuton opetusmateriaali vauvojen EEG-tutkimuksista. Katso myös video vauvojen EEG-tutkimuksista.
Pikkukeskosten aivojen kehittymistä ja sen tutkimista sairaalassa esitetään interaktiivisessa multimediapaketissa, joka on niinikään kuvattu BABAssa.
Silmänliikkeiden seuranta
Vauvan silmänliikkeiden seuranta eli katsekäyttäytymisen tutkiminen on noussut nopeasti erittäin suosituksi tutkimusmenetelmäksi kehitys- ja neuropsykologisessa tutkimuksessa. Meillä BABAssa silmänliiketutkimukset ovat olleet osa tutkimusmenetelmiämme jo vuodesta 2010. BABA olikin yksi ensimmäisiä sairaalaympäristössä toimivia kliinisen tutkimuksen keskuksia, jotka ottivat silmänliikemittaukset käyttöön. Katso tästä video vauvan silmänliiketutkimuksesta.